(FOTO) Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, desemnat Președinte al Uniunii PanEuropa în Republica Moldova

În perioada 26-27 aprilie 2024 la Paris se desfășoară reuniunea Uniunii PanEuropa sub egida Președintelui Franței, Emmanuel Macron. La eveniment participă lideri europeni, deputați, senatori și reprezentanți ai business-ului european pentru a trasa prioritățile Uniunii PanEuropa pentru următoarea perioadă. Din partea Republicii Moldova, la evenimentul organizat chiar în incinta Parlamentului Franței, a fost invitat fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care recent și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, informează TRIBUNA.

În calitate de speaker la reuniunea anuală a Uniunii PanEuropa, diplomatul Tudor Ulianovschi a expus poziția sa cu privire la necesitatea aplicării directivelor europene în ceea ce privește asigurarea respectării principiilor ESG (mediului înconjurător, echității sociale, etc.) în dezvoltarea business-ului mic și mijlociu și intensificarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În acest context, Tudor Ulianovschi a explicat care ar fi modalitățile de implementare ale acquis-ului comunitar în baza principiilor sistemului mondial de comerț, asigurând totodată specificul economiei naționale în dezvoltarea afacerilor locale. Un alt subiect abordat de către membrii Uniunii PanEuropa și de reprezentantul din partea Republicii Moldova a constituit reglementarea excesivă a fluxurilor de capital, care creează dificultăți pentru business-ul mic și mijlociu în economiile aflate în curs de dezvoltare.

În marja întâlnirii anuale a Uniunii PanEuropa de la Paris, reprezentanții din partea Republicii Moldova au purtat discuții cu Viceguvernatoarea Băncii Europene de Dezvoltare a Consiliului Europei, Sandrine Gaudin, precum și cu Președintele Uniunii Pan-Europene, Alain Terrenoire, care a propus ca diplomatul Tudor Ulianovschi să fie desemnat Președinte al Uniunii PanEuropa în Republica Moldova.

Fondată în anul 1922, Uniunea Internațională Paneuropeană a fost considerată cea mai veche mișcare de unificare europeană ce a stat la baza creării Comunității Economice Europene iar, ulterior, a Uniunii Europene. Toate acțiunile acestei organizații din perioada interbelică, dar mai ales activitatea de după al Doilea Război Mondial au constituit piatra de temelie a Uniunii Europene, iar astăzi aceste instituții asociative din diverse state europene au un rol crucial în procesul de modernizare a sectorului socio-economic și extindere a familiei europene.

Total
0
Shares